Ce este berea artizanală?

Se numeşte Bere Artizanală, berea fabricată în cantităţi mici, după reţete şi metode tradiţionale, de aceea este cu atât mai apreciată de degustătorii care preferă “ediţiile limitate”. Cei pasionaţi de berea artizanală (craft beer) afirmă că o preferă deoarece nu conţine aditivi sau conservanţi, are o aromă mai puternică, conţine mai puţin acid şi este produsă prin fermentaţie naturală. Berea artizanală poate fi făcută şi în casă pentru consum propriu.

Ingredientele principale sunt malț de prima clasă și apă proaspătă de izvor urmate de Hamei, Drojdie și alte ingrediente în funcție de rețeta aleasă.

Etapele clasice ale producției de Bere Artizanlă:

  1. Brasajul: operația prin care malţul măcinat și cerearele măcinate se combină în apă fierbinte.
  2. Filtrarea mustului: în această etapă se separă mustul de malt.
  3. Răcirea mustului de malț: se realizează cu ajutorul unui sistem de răcire, care permite o răcire mai rapidă a mustului pentru creșterea calității berii.
  4. Fermentația: Pentru a începe fermentația se adaugă drojdia, iar procesul de fermentație durează aproximativ o săptămână, dar depinde de tipul de bere dorit.
  5. Maturarea sau fermentația secundară: berea este transferată în sticle și se adaugă zahăr pentru formarea dioxidului de carbon. În această etapă ce durează căteva săptămâni, în bere se formează încă substanțe importante care vor da un gust specific berii și se clarifică berea.

Cum se fabrică Bere Sara

  1. Pentru că berea este 90% apa, aducem acest principal ingredient din inima muntelui, de la cota 1400, acolo unde am gasit izvorul cu cea mai pură apă (și le-am testat pe toate!).
  2. Măcinam malțul la moara noastră, apoi îl punem la inmuiat timp de 90 minute, la o anumită temperatura (de exemplu, 68 grade)
  3. Spălăm malțul (mashing) la o temperatură de 78 grade, apoi scoatem mustul și îl punem la fiert, timp de 90 de minute, adăugând hameiul și condimentele.
  4. Punem în butoaiele de fermentare și adăugăm drojdia, apoi lăsăm 14 zile la fermentat, 14 zile în care avem grija ca nicio picătură să nu se piardă.
  5. Suntem aproape gata! Imbuteliem în sticle și din nou lăsăm la fermentare 7 zile, la o temperatură constantă de 20 grade; apoi, iar la maturat 5 zile, scăzând temperatura la 14 grade.
  6. Rezultatul? O bere de casă nefiltrată, savuroasa, cu un gust unic, creată dupa o rețetă îndelung desavarsita, dar cu rădacini prin abațiile belgiene, al cărui ingredient special este cea mai pură apă, de la un izvor (secret!) din Munții Semenic. 100% naturală!

Astfel Bere Sara e făcută din pasiune pură, malț de prima clasă și apă proaspătă de izvor. Fără alte improvizații!

…și atunci berarul s-a gândit să-și transforme ocupația din timpul liber într-o slujbă cu jumătate de normă. 

A făcut toate demersurile pentru a se autoriza (dacă știa ce-l așteaptă nici n-o mai vedeați, pentru că o mică „fabrică de pivniță” trebuie să treacă prin același proces de autorizare ca un colos industrial). 

I-a creat o eticheta pe care se regăsește Stema Banatului, mândru de a realiza singura bere de casă din zonă. Manual. Hand made. La această bere, totul este creat cu mâna. Și cu har. 

De aceea, poate, uneori eticheta e ușor înclinată, sau poate se încrețește. E semn că omul, nu mașină, a obosit nițel

…nu ne judecați pentru asta. Calitatea premium are și latura sa artizanală. Fiecare sticlă este unică. Pe lângă gust!

Shopping Cart